مدرسه علمیه حضرت ولی عصر (عج) تهران
مقام معظم رهبری: طلبه باید منشا امید وشور ونشاط و تحرک باشد.
مقام معظم رهبری: طلبه باید منشا امید وشور ونشاط و تحرک باشد.
پیوند: http://valiasr.whc.ir/
در مطلب حاضر ضمن تشریح چیستی سنت و تاکید قرآن بر اسوه قرار دادن رسول اکرم(ص) ٬ به برخی از سنتهای نیک اخلاقی و اجتماعی آن حضرت اشاره شده است.
***
اخلاق به صفات باطنی انسان اطلاق میشود. شجاعت، سخاوت، عدالت، حسادت و خساست از جمله صفات اخلاقی است که در افعال و رفتار آدمی تأثیر میگذارد. بنابراین اخلاق آدمی شامل دو دسته صفات پسندیده و ناپسند است؛ اما ادب تنها براخلاق و صفات لطیف و ظریفی اطلاق میشود که در بهترین شکل از انسان صادر میشود. از این رو، به اخلاق و صفات و رفتارهای ناپسند ادب اطلاق نمیشود؛
بلکه تنها به رفتارهای بسیار پسندیده و لطیف اطلاق میگردد که زینت انسان و بازتابی از کمال عقل است. پیامبر(ص) میفرماید؛ حسنالأدب زینهًْالعقل؛ ادب نیک زینت عقل آدمی است. (بحارالانوار، ج 1، ص 131)
امیر مؤمنان علی(ع) نیز میفرماید:
الآداب حلل مجددهًْ؛ آداب آرایههای نوکننده یا نوشونده است. (نهجالبلاغه، حکمت 5)
امام حسن مجتبی(ع) نیز میفرماید:
لاادب لمن لا عقل له؛ کسی که عقل ندارد ادب هم ندارد. (کشف الغمه، ج 1، ص 571).
اما واژه و اصطلاح سنت،
تنها به صفات فعل انسان اطلاق میشود و سنت شخص مجموعهای از صفارت رفتار مثبت و منفی است که از شخص صادر میشود. بنابراین امانت و خیانت و دروغ و راست و بخل و سخاوت و مانند آنها که در رفتار شخصی دیده میشود، سنتهای آن شخص است. هر کسی براساس شخصیت و شاکله وجودی خودش رفتار میکند و رفتارهای شخص که در قالب آداب و سنتها بروز و ظهور میکند، بازتابی از عقاید و افکار و روحیات و معنویات آن شخص است.
خداوند میفرماید:
کل یعمل علی شاکلته؛ هر کسی براساس شاکله شخصیتی خودش رفتار و عمل میکند. (اسراء، آیه 84)
همچنین سنتها و آداب هر جامعهای، بیانگر میزان روحیات و معنویات آن جامعه است؛ زیرا سنتها و آداب بازتاب دهنده فضایل اخلاقی، افکار و عقاید آن جامعه است.
در آیات قرآن از سنتها و آداب پیامبران سخن به میان آمده و خداوند آنان را با عناوینی چون محسنان و صالحان و موحدان ستوده و از پیامبر(ص) خواسته تا به سنت آنان اقتدا کند:
اولئکالذین هدی الله فبهدا هم افتده؛ آنان کسانی هستند که خداوند آنان را هدایت کرده است. پس به هدایت آنان اقتدا کن! (انعام، آیه 84 تا 90)
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط حوزه علمیه ولی عصر (عج) در 1395/09/25 ساعت 10:03:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |