مدرسه علمیه حضرت ولی عصر (عج) تهران
مقام معظم رهبری: طلبه باید منشا امید وشور ونشاط و تحرک باشد.
مقام معظم رهبری: طلبه باید منشا امید وشور ونشاط و تحرک باشد.
معناشناسی بخشی از دانش زبانشناسی است که از رهگذر آن میتوان به تحلیل معنای واژهها و جملههای یک متن پرداخت و جایگاه دقیق کلمهها و ترکیبهای آن را با توجّه به نظام معنایی که در آن قرار دارد، به دست آورد. این نوشتار به معناشناسی واژهی توبه در قرآن میپردازد.
توبه در لغت به معنای بازگشتن و در اصطلاح ندامت و پشیمانی بر اعمال گذشته و تصمیم بر عدم بازگشت به گناه است. این کلمه از الفاظ مشترک بین انسان و خداوند میباشد. گاه در قرآن کلماتی به کار میرود که در ظاهر، اتّحاد معنایی با توبه دارند و میتوانند به عنوان جانشین توبه مطرح گردند، مانند استغفار، انابه و ندامه، امّا با توجّه به معنای لغوی و اصطلاحی آنان میتوان متوجّه افتراق و تعدّد معنایی آنها گردید. برخی واژگان هم در تضاد با واژهی توبه قرار دارند. از جمله؛ اسراف، تکبّر و استکبار؛ که اگر این صفات رذیله در فردی باشند موجب سلب توفیق توبه در انسان خطاکار میشوند. در برخی آیات قرآن نیز صفاتی از خداوند همچون غفور، ربّ، مجیب، بارئ و ودود آمده که این صفات بر محور جانشینی توبه قرار ندارند امّا همواره با توبه به کار میروند. همچنین کلمهی توبه در قرآن کریم 7 مرتبه تکرار و از ریشهی آن 87 کلمه استعمال شده و مشتقّات آن 23 کلمه است.
واژگان کلیدی: معناشناسی، توبه، مترادف، متضاد، همنشینی، مشتقّات
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط حوزه علمیه ولی عصر (عج) در 1396/08/16 ساعت 10:38:00 ب.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |