مدرسه علمیه حضرت ولی عصر (عج) تهران
مقام معظم رهبری: طلبه باید منشا امید وشور ونشاط و تحرک باشد.
مقام معظم رهبری: طلبه باید منشا امید وشور ونشاط و تحرک باشد.
سلام دوستان
اما مطلب تا به آنجا رسیده بود که مسیر رسیدن به هدف را باید تشخیص میدادیم، و اکنون موانع مسیر یابی برایتان بیان میشود:
۱ـ مقایسه کردن
۲ـ احساس حقارت و خود کم بینی
۳ـ توقع از دیگران
۴ـ بد فهمی از دین، دعا و اجابت دعا
۱ـ مقایسه کردن:
وقتی برای خود هدفی را مشخص کردیم،باید برای رسیدن به آن هدف مسیری را تعریف نمود و برای حرکت در آن مسیر باید مراقب موانع حرکت بود. یکی از آن موانع مقایسه کردن است، برای مقایسه کردن ابتدا باید کسی یا چیزی را از خود بالاتر دید، آن برتری را پسندید و علاقه در بدست آوردن آن برتری را در خود ایجاد کرد؛ خیلی مهم است که انسان بداند در مراتب مختلف زندگیش چه کمالات و برتریهایی را برای مدت عمر خود در نظر گرفته است!!!
مشکل عمده در جایی بوجود میآید که در خیالات خود یک نوع کمال انسانی در نظر گرفته شود، اما در مقام عمل خود را با هر شخصی، با هر اندیشه و عملی مقایسه کند؛ ناراحت میشود چرا چیزی را که او دارد من ندارم!!!
جای تعجب است ، زیرا خواستههای هر کدام با هم فرق میکند، مسیر و هدفی که تعیین کردهاند با هم فرق میکند، اما باز هم میخواهد همان چیزی که او دارد این هم داشته باشد!!!!
عجیبتر آنکه برای رسیدن به چیزی که دیگران دارند و او هم خوشش آمده(اما اگر بپرسی حاضری با هر قیمتی به این خواستهات برسی؟ حتی اگر قرار باشد خطا کنی یا آخرتت را از دست بدهی یا ارتباطت با خدا قطع شود، به هیچ عنوان حاضر نمیشود و مصرانه میخواهد که خطا نکند و یا ارتباطش با خدا قطع نشود اما چیزی مثل دارائی این شخص را هم داشته باشد!!!)
پای خدا و ائمه علیهم السلام را هم وسط میکشد، نذر میکند، دعاهای مختلف را تجربه میکند و وقتی به مقصود نرسید با کمال ناباوری خدایی که همهی شادیش و همهی خالص ارتباطش با او بوده، متهم ردیف اول زندگیش میشود، با خدا قهر میکند، برای ابراز ناراحتی خود نماز را ترک میکند!!!! و وقتی هیچ چیز فایده نکرد دچار افسردگی میگردد و دست از زندگی کردن و انجام وظایفی که دارد میشوید!!! واقعا به این انسان باید گفت:
ای صد دلهی یک دله دل یک دله کن
بهتر نیست انسان تکلیف خود را با خود مشخص کند که از زندگی خود چه میخواهد، چه میطلبد، چه میجوید، چه چیزی را دوست دارد، واقعا چه کمال و برتری را برای خود میپسندد!!!
اگر برای خود شخص معلوم شود جزء چه گروه و دسته میرود دیگر دچار این دوگانگی نمیشود، دیگر از هر چیزی خوشش نمیآید، خود را با هر کسی مقایسه نمیکند، هر تحقیری او را دچار تشویش نمیگرداند؛ پس اول باید برای رفع موانع با خود خلوت کند تا معلوم شود خدا و قوانینش، آخرت و کمال انسانی که قرآن مشخص کرده در زندگیش جایی دارد یا نه، و اگر نه، چه چیزی را غیر خدا برای خود برگزیده، پول، مقام، حد اقل و تنیلی، باری به هر جهت بودن، از زحمات دیگران استفاده کردن و خلاصه چه نوع زندگی را برای خود ترسیم کرده است!!!
هر انتخابی تبعاتی برای خود دارد و مسیری برای خود میطلبد نمیشود خدا را بخواهد اما مثل کسی زندگی کند که مقام یا پول میخواهد!!! نمیشود خدا را بخواهد اما خود را با افرادی که دنیا، ثروت و… میخواهند مقایسه کند!!!
واقعآ یک بام و دو هوا گول زدن خود است و در مسیری دایره وار دور خود چرخیدن!!!! نرسیدن به مقصد میآورد و سرکوب شدن احساسات، سر در گمی میآورد و مقایسههای کشنده!
آیا بهتر نیست قدری صبر کرد و لختی تأمل ورزید، آیا بهتر نیست شکیبایی به خرج داد و با خود خلوت کرد تا با حوصله خواستهی خود را مشخص کرد و مسیر را تعیین نمود و برای رسیدن به هدف خود خواسته، دست از حرکت در مسیر معین بر نداشت!
دوستان جانی لختی صبر چارهی کار است!
با خود غریبه نباشیم و خود را آزار ندهیم بکوشیم و بجوشیم و شاداب، آیندهی بالنده و زیبای خود را خود رقم بزنیم، همانطور که تفکر ساعه افضل من عباده سبعین سنه( یک ساعت تفکر بهتر از هفتاد سال عبادت است)
(حضرت محمد صلی الله علیه و اله و سلم:مستدرک الوسایل، ج ۲، ص ۱۰۵).
پس یکی از موانع مسیر مقایسه کردنی است که با هدف انسان هماهنگی نداشته باشد و انسان را دچار دوگانگی کند و چارهی کار فکر کردن و مشخص کردن هدف است.
نسخه قابل چاپ | ورود نوشته شده توسط حوزه علمیه ولی عصر (عج) در 1396/02/14 ساعت 12:14:00 ق.ظ . دنبال کردن نظرات این نوشته از طریق RSS 2.0. |